For å endre tekststørrelsen, hold Ctrl/Cmd-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske

CIM-konferansen 2016

05.10.2016 Nærmere 300 deltagere på CIM-konferansen 2016

Tirsdag 4. og Onsdag 5. oktober arrangerte One Voice årets CIM-konferanse på Scandic Oslo Airport. Konferansen var den syvende i rekken. Til stede var nærmere 300 deltagere fra offentlige og private virksomheter, de aller fleste av de med CIM på plass i verktøykassen.

 

Kom deg ut blant likesinnede og lær!

Etter at Administrerende direktør i One Voice, Frode Lien Otnes, hadde åpnet konferansen, fikk vi gleden av å høre Georg Bryn, Direktør i KSE (Krisestøtteenheten), fra scenen. Bryn holdt et engasjerende foredrag, hvor fokuset blant annet kretset rundt erfaringsutveksling og viktigheten av arbeidet som foregår lokalt og i første linje i krisestabene rundt om.

Bryn var samtidig tydelig på at teknologien vi har tilgjengelig gjennom blant annet CIM, ikke er noe vi kan se forbi, da teknologi har kommet for å bli, også innen sikkerhet og beredskap.

 

Med vann til livet – en historie fra virkeligheten

Etter åpningsforedraget som tok for seg bredden i arbeidet innen sikkerhet og beredskap, og ikke minst viktigheten av dette, fikk vi et flammende innlegg fra Eigersund kommune, som bokstavelig talt stod med vann til livet i fjor. De ble hardt rammet av flommen Synne, og med Informasjonssjef Leif Broch fra kommunen på plass, fikk vi en imponerende innsikt i alt arbeidet som ble lagt ned under og etter flommen. Vi skjønte fort hvorfor DSB hedret arbeidet som ble gjort, gjennom tildelingen av Samfunnssikkerhetsprisen 2015, når vi fikk historien servert. Med historier på inn og utpust fikk Broch publikum til å le og samtidig lytte interessert gjennom 45 intense minutt. Og konklusjonen på hvorfor det tross alt gikk så bra som det gjorde? De hadde øvd, trent og ikke minst forankret viktigheten av god beredskap med bruk av CIM. Uten å ha gjort dette, og samtidig ha en enorm stå-på vilje når det stod på som verst, kunne dette fort blitt en mye verre resultat for innbyggere og besøkende i Eigersund.

 

Brannslanger og bruk av CIM

I september 2015 tok Lars Ottemo Gärtner fra Bergen brannvesen fatt på arbeidet med å etablere CIM som det foretrukne verktøyet i hverdagen, og under reelle hendelser. Det skulle vise seg å bli en viktig beslutning. Ved å etablere et mobilt kriserom i en av tjenestebilene til brannvesenet var de i sentrum av krisehåndteringen under helikopterulykken på Turøy i april i år. I godt samarbeid med helse og politi kunne de bidra med krisestøtte på stedet, noe som gjorde arbeidet i 2. og 3. linje vesentlig mer oversiktlig.

Suksessen med bruk av CIM hos Bergen brannvesen mener Ottemo Gärtner har sin naturlige forklaring i at systemet brukes i det daglige. Med utstrakt bruk av eksterne lenker, bygd inn i systemet har de oppnådd målet om å gjøre CIM til navet i hverdagen. Her finner brukerne alt fra veginfo fra Statens vegvesen, til værmeldingen fra YR. Alt sammen tilgjengeliggjort gjennom et svært intuitivt og brukervennlig grensesnitt. Her var det mange som fant inspirasjon til videre arbeid med egen CIM-installasjon, for det blinket fra de fleste mobilkameraer og ørene var godt spisset i salen.

 

Fra normalsituasjon til full krise

På dag 2 av konferansen fikk vi flere strålende foredrag, blant annet tips og triks til CIM-brukere fra Eskil Leirbekk, stabsmetodikk i CIM med Jan Terje Sæterbø bak roret, sikker tilgang og innlogging i CIM med Tove Selbekk og ikke minst innsikt i hvordan etablere et godt situasjonsbilde ved hjelp av CIM, godt presentert av Kristian Pettersen, alle sammen fra One Voice.

Mange var også spente på demonstrasjonsøvelsen som stod for døren etter lunsj. En fiktiv turoperatør på Svalbard, XPolar, var valgt som utgangspunkt når CIM skulle vises frem live. Her fikk de i salen se hvordan en krisestab, satt sammen med mannskap fra One Voice, agerte på en melding om et turfølge som var savnet på en ekspedisjon på Svalbard. Underveis i selve øvelsen kunne vi følge de ulike i staben og oppgavene hver av de ble satt til å utføre.

I etterkant av selve øvelsen ble det en diskusjon, både på scenen med de involverte, men også med publikum som var nysgjerrige og stilte spørsmål og kom med gode innspill. Alt i alt en ny erfaring under CIM-konferansen, og som noen av deltagerne spurte om, kan ikke vi få bli med neste år?

 

Siste nytt i CIM

For å avslutte årets konferanse var Randi Damstuen fra One Voice på plass med nyheter i CIM. Godt hjulpet av Frode Lien Otnes, tok de oss gjennom hva som allerede har blitt gjort tilgjengelig i CIM, og ikke minst fikk vi noen hint om hva som kommer. Noen stikkord var:

  • Bruk av hendelseskart og tidslinje under en krisehåndtering. Dette gir deg mulighet til å se hendelsesforløpet mer visuelt, og mulighet til å tegne i kartet og sette markører.
  • Lansering av kundeweb blir nå gjort tilgjengelig fra din CIM-installasjon. Her kan alle brukere få tilgang til nyheter i CIM, tips og triks til bruk, spørsmål&svar, brukerdokumentasjon, og for alle administratorer; tilgang til supportsaker og status på disse.
  • Lansering av digitale kurs i CIM er nå klart for alle brukere, og først ut er grunnkurs i bruk av CIM. Gjennom tilgang til kurset digitalt, kan hver enkelt jobbe i eget tempo, hvor som helst, og når som helst. Dette har allerede blitt tatt imot med åpne åpner armer, og noe vi håper kan bidra til enda mer og bedre bruk

Mye av denne funksjonaliteten ble også nevnt i tidligere foredrag underveis i konferansen, og vi nevner i tillegg CIM app, mobilt skrivebord, sikrere loggføring gjennom tilgang til kryptering av sensitiv informasjon, oppdatert funksjonalitet i distribusjonslister, ny modul for bruk til registrering av kvalifikasjon og kompetanse og ikke minst tilgang til et SDS (Smart Decision Support) panel, som gir deg mulighet til å se og kommunisere med ditt personell eller publikum, basert på at du deler din posisjon via din smarttelefon.

 

Tidenes konferanse

CIM-konferansen 2016 viste seg å bli den beste så langt. Undersøkelsen i etterkant levner liten tvil om at publikum er fornøyd, og med nevnte foredrag, i tillegg til Morgan Grindheim og Yngve Dyrøy fra One World, Pia C. B. Fjærli fra OFFB, Pål Vatterholm fra Ruter, Per Ketil Riisem fra Trondheim kommune og Henrik Berntsen fra Norges Bank, så skjønner vi hvorfor. Alle sammen bidro med svært interessante foredrag, og ga oss innsikt i ulik bruk av CIM i sitt beredskapsarbeid. Sammen med et interessert publikum, som ivrig deltok fra salen kan vi ikke si annet enn vel blåst!

 

Datoen for neste års konferanse er onsdag 27. og torsdag 28. september. Vi håper alle og enhver fra årets publikum kommer tilbake, og ikke minst ønsker vi enda flere velkommen. Vi har allerede åpnet for påmelding, så her er det bare å melde seg på og gjøre plass i kalenderen. Frem til da kan vi anbefale faglig oppdatering på beredskapsbloggen.no, hvor vi ukentlig ønsker å inspirere enda flere i sitt arbeid med sikkerhet og beredskap.